Reklam
  • Reklam
  • Reklam
Reklam

Haşhaşiler kimdir?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan meclisteki grup toplantısında devlet içindeki paralel yapılar hakkında kurduğu cümle akla, Haşhaşileri getirdi. Peki, Haşhaşiler kimdir?

Haşhaşiler kimdir?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan meclisteki grup toplantısında devlet içindeki paralel yapılar hakkında kurduğu cümle akla, Haşhaşileri getirdi. Peki, Haşhaşiler kimdir?

Haşhaşiler kimdir?
15 Ocak 2014 - 00:55 - Güncelleme: 15 Ocak 2014 - 01:04

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan  meclisteki grup toplantısında devlet içindeki paralel yapılara değinerek, “Gözü dönmüş bir gizli örgütün devleti nasıl esir almaya çalıştığını, işbirliğine gittiğini asırlar önce millet olarak yaşadık” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın Selçuklu dönemini işaret ederek sözünü ettiği örgüt ‘Haşhaşiler’ olarak yorumlandı

SAHTE CENNETİN KAPILARINI AÇAN ADAM

Peki bu Haşhaşiler kimdi? Ve ne yaptılar? Özetle Haşhaşiler Şii Müslümanlığın İsmaililik kolunu seçmiş olan politik bir örgüt. 1090 yılının Eylül ayında kurulan örgütün politikada etkili olmasının nedeni bürokrat kadrolardaki gücünden çok suikastlardaki başarıları. Haşhaşilerin tarih sahnesinde seslerini duyurdukları en önemli eylemleri ise dönemin Selçuklu veziri Nizamulmülk’ü öldürmeleriydi. 
Örgütün başında şair Ömer Hayyam’ın çok yakın arkadaşı olduğu söylenen Hasan Sabbah bulunuyor. Hasan Sabbah Haşhaşiler örgütünün aynı zamanda da kurucusu. Örgütün bir kolu Suriye’ye diğer kolu ise İran’a kadar uzanıyor. Haşhaşi örgütü ideolojik açıdan dönemin Sünni siyasi ve dini çevrelerini düşman olarak görüyorlardı.  Vezir Nizamulmülk suikastinin de ana sebebi mezhepsel olarak yorumlanıyor. 

PEYGAMBER GİBİ GÖRÜYORLAR

Kaynaklar Hasan Sabbah’ın Haşhaşilerinin 1090’lı yıllarda 300 kişiden oluşan bir örgüt olduğunu söylüyor. Sabbah örgütünde bulunanları dini ve siyasi bir eğitimden geçirmenin yanı sıra sıkı bir askeri antreman sistemi de uyguluyordu. Zaten bu iyi eğitilmiş olan askerlerin rakiplerinden sıyrılmalarının asıl nedeni ise dini inançları ve Sabbah’ı bir peygamber gibi görmeleri. 

Peki ya Haşhaşinler Hasan Sabbah’ı neden peygamber olarak görüyordu. Kaynaklara ve dönemi konu alan romanlara göre bunun nedeni Hasan Sabbah’ın haşhaşı uyuşturucu olarak kullanıp müritlerine sunması ve onları bu sayede kontrol altında tutmayı başarması. Haşhaşın 11. yüzyılda uyuşturucunun hammaddesi olma özelliği dönem insanları tarafından bilinen bir şey değildi.

UYUŞTURUCUYLA CENNETE GİTTİLER

Rivayetlere göre Sabbah’ın sistemi şöyle işliyor: 300 kişilik ekibinden çok nitelikli olduğuna inanılan suikastçılar Hasan Sabbah tarafından seçiliyor. Bu suikastçılara başarılı oldukları her büyük görevden sonra uyuşturucu veriliyor. Kendisine uyuşturucu verilen mürit bir süre baygın kaldıktan sonra gözlerini ‘cennet’te açıyor. Burada cennetten kasıt İran’ın İsfahan kentinde bulunan Alamut Kalesi’nin arka bahçesi. Hasan Sabbah Alamut Kalesi’nin arka bahçesini ‘cennet’ olarak tasarlıyor. Hasan Sabbah Kuran’da cennet nasıl tasfir ediliyorsa öyle bir yapay ortam yaratıyor. Buraya dönemin Ortadoğu’sunda hiç görülmemiş hayvanlar ve bitkiler yerleştiriyor. Bu bitkiler ve hayvanları gören suikastçıların aklı başından alınıyor. Tabi ki burada Hasan Sabbah’ın yapay cennete soktuğu hurilerin de büyük etkisi var… Bir süre sonra suikastçı cennetteki vaktini dolduruyor ve huriler tarafından tekrar zehirlenerek uyutuluyor.
 
BAYBARS TARAFINDAN LAĞVEDİLDİ

Haşhaşin buradan sonra kendisini odasında buluyor ve cennete gittiğine inanıyor. Bu yüzden Hasan Sabbah’ı cennetin kapılarını açan adam gibi görüyor ve kendisini peygamber sanıyor. Böylece tekrar cennete gitmek için yanıp tutuşan ve zamanla uyuşturucu bağımlısı haline gelen müritler suikastlerinde inanılmaz derecede başarılı oluyor.

Sabbah ise 1124 yılında hayatını kaybederken Haşhaşin örgütü 1273 yılına kadar ayakta kalıyor. Örgüt daha sonra Mısır Sultan’ı Baybars tarafından feshediliyor. 

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile  Haberiniz olsun ..  Pomakbülteni Haber Portalı.

 

Haber kaynak : Hürriyet

Bu haber 6458 defa okunmuştur.