Reklam
  • Reklam
  • Reklam
POMAKLARA YAPILAN KATLIAMLAR ,YOKETME CALISMALARI ASIMILASYON...
Reklam
Atilla Dogan

Atilla Dogan

Pomak Örgütlenmesine yorumlar

POMAKLARA YAPILAN KATLIAMLAR ,YOKETME CALISMALARI ASIMILASYON POLITIKALARI.

04 Ocak 2014 - 18:24 - Güncelleme: 30 Mart 2015 - 10:58

Bulgaristan,1938 yılında “Rodina Kardeşlik Cemiyetinin” kurulması ile Pomak lar için ikinci zor dönem başlamış oldu. Bu cemiyet Pomakların Bulgarlarla aynı soydan geldiklerini ileri sürerek, kardeş oldukları tezini işlemeye başlamışlardı. Bulgarlaştırma yine başlamıştı ve karşı çıkan dövülüyor öldürülüyor, hapishanelerde yok ediliyor, POMAK AVI adı altında devlet politikası olarak faili meçhul bir şekilde sistemli olarak katlediliyorlardı.. Yeni doğan çocukların ismi Bulgarca yazılıyordu. POMAKÇA ya izin verilmiyordu, POMAKLAR yine çaresiz, örgütsüz ve yalnızdılar. ….

Yunanistan,1950 yıllarında 30 km’ye kadar olan Pomak köylerinin giriş ve çıkışları izne tabi tutulmuştur. Böylece sürekli kontrol altında tutulan yerler statüsüne sokulmuştur, bu da 1992 kadar devam etmiştir. Dünya ile POMAKLARIN bağlantıları kesilmiş, açlık,hastalık, hayat ile mücadeleye terk edilmişler, POMAK halkını toplu olarak tecrit yöntemiyle yok etmeye calışmışlardır..POMAKLAR yine çaresiz, örgütsüz ve yalnızdılar…..

Bulgaristan,1950 – 55 yılları arasında Pomakların bilinçlerinin yok edilmesi için bir dizi uygulamayı yürürlüğe sokmuştur. İsimler değiştirilmiş, Geleneksel kıyafetler yasaklanmış, Modern kıyafetler giymeleri zorunlu tutulmuştur. 1956 yılında Bulgaristan sayımlarında Pomaklar ilk defa Bulgar olarak kayda geçmişlerdir.POMAKLAR yine çaresiz, örgütsüz ve yalnızdılar…..

Bulgaristan,17 temmuz 1970 tarihinde Meriç barajı gölünde 1000 kişinin cesedi toplu halde ortaya çıkarılmıştır. Olayı Dünya kamuoyuna, POMAK KATLİAMI olarak Yugoslavya Televizyonu duyurmuştur, hunharca işlenen bu cinayetleri dünya şiddetle kınamıştır.. POMAKLARIN örgütsüz dağınık , basıboş bir şekilde olmasından yararlanarak bu katliam unutturulmuş arşivlerden silinmiş bir daha lafı edilmemiştir. POMAKLAR yine çaresiz, örgütsüz ve yalnızdılar…..

Bulgaristan,1972 yılında Ribnova köyünde Bulgar askerleri gelerek zorla POMAKLARIN isimlerini değiştirmeye çalışmışlardır. Buna karşı köy halkı bir araya toplanarak silah, sopa, balta, ellerine ne gelirse almışlar ve karşı koymuşlar. Böylece askerleri köyden kovmuşlar ellerinden silahları da almışlar ilk ciddi silahlı direnişini göstermişler ve bu silahlı çatışma eyleminden zaferle çıkmışlardır. İki gün sonra ise gidip silahları karakola teslim etmişler. İşte buda bizim Milletin iyi niyetli aynı zamanda doğru önderlikten yoksunluk ve perspektiften yoksun oldukları apaçık ortadadır. Daha sonra buradaki direnişe katılan POMAK halkı tamamen yok edilmiştir . POMAKLAR yine çaresiz, örgütsüz ve yalnızdılar…..

Bulgaristan,240 hanelik Yukarı cumanın Kızanlık köyü tamamen POMAK köyüydü. 1972 yılında bir kaç kişinin dışında bütün köyde yaşayanlar çocuk, kadın demeden diri diri yakılmışlardır. Bu olayın olmasına sebep olan şey Pomakların Bulgar olmayı kabul etmemeleriydi, suçları POMAK olmalarıydı. Bu köyde isim değiştirme esnasında av tüfekleri hatta baltalar bile toplanmıştır. İsim değiştirmeye razı olmayanlara da çeşitli baskılar yapmışlar ve aylarca maaş vermeden çalıştırmışlardır. Bunun da ne olduğunu ancak yaşayanlar bilebilir, aylarca evine çocuklarına ne götürebilirdiler acaba bunu düşünebilir miyiz. Bu isim değiştirmeyi sonuçlandırmak için ise Kızanlık köyüne baskın yaparak köy halkını toplu halde bir samanlığa doldurmuşlardır. Burada POMAKLARI samanlıkta 3 gün 3 gece ekmek su vermeden aç susuz halde bırakmışlardır. Bu baskılar sonucunda da POMAKLARIN Bulgarlaşmayı kabul etmemeleri üzerine samanlığı içindeki insanlarla birlikte çoluk çocuk demeden yakmışlardır. POMAKLAR yine çaresiz, örgütsüz ve yalnızdılar.

Atilla DOGAN

yararlanilan Kaynak link :https://www.facebook.com/pages/POMAK-TARiH/207395785968214?id=207395785968214&sk=notes

TIKLAYIN Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile  Haberiniz olsun ..Pomakbülteni Haber Portalı.

Bu yazı 9582 defa okunmuştur .

Son Yazılar