Torbeşler kimlik savaşında
Šerif Ajradinoski Azerbeycan Bakü Üniversitesinde Torbeşleri akademik bir sempezyumda Tanıttı. Pomaklar ve Torbeşler aynı ulusmu ? Kökleri , tarihleri nedir ?
Torbeşler Türkiyede (Türkbaş), Arnavutluk , Kosova,da Gorani Goranci, Bulgaristan ile
Torbeşler, günümüzde çoğunlukla Jirovnitsa, Reka, Jupa, Golo Birdo, Debre, Ustruga Kırçova, Kalkandelen, Köprülü, Üsküp’ün kuzeydoğusu ve Pirlepe bölgelerinde yaşıyor. Özellikle, dağlık bölgelerde yaşamaları ve dağınık vaziyette bulunmaları, birçok sorunu beraberinde getiriyor.
Nüfusu hakkında çok çeşitli rakamlar var. Sayılarını 120-150 bin civarında gösteren de var, 30 bin olarak gösteren de (genelin kabulü 50 bin civarı)
Torbeşleri şu iki unsur ile tanımlamak mümkündür: Anadil olarak Pomakça konuşma ve Müslüman olma. Torbeşler Bogomil âdetlerini koruyan tarih belleği olan özel bir halktır.
Kimdir Torbeşler
Bulgar akademisyen Jordan Ivanov, 1917’de ‘Makedonya’da Bulgarlar’ adlı yapıtını yayınladı. Yapıtta, Gora’da ki tüm Müslümanları Torbeş ya da Pomaklar olarak adlandırmıştır. Torbeş ismi ‘torba’ kelimesinden geliyor…(Bulgarca Bogomili sözüne denk geliyor…)Bu en son Bogomil olan ve İslami seçen Pomaklar için kullanılmış. Bogomiler’in geleneğinde Bogomil keşişleri sırtlarına torba alırlarmış.
Yazar Ali Dikici’nin bir başka değindiği noktada birbirine çok karıştırılan Pomak ve Torbeş
19.yüzyıla kadar Osmanlı kaynaklarına baktığımızda en son Devşirilen ( Müslüman olan ) Slav
Haber icin yaralanilan KAYNAKLAR: Dr.Ali Dikici (Makedonya’da Torbeşler) Kossovo: viaggio tra i Gorani (Gorani’ye doğru yolculuğum) adlı makalesinden / (02.08.2004 Da Sofia, scrive(yazan) Tanya Mangalakova ’nın makalesinden alıntılar, yazar Reyhan Cömert tarafından çevrilmişti / *L’accademico bulgaro Jordan Ivanov pubblicò nel 1917 “Bulgari in Macedonia”. Egli chiamò i gorani convertiti all’Islam ‘Torbeshi’, Pomaks.
Yararlanilan İnternet siteleri ve diğer kaynaklar: Rostuşe’ye bağlı bazı köyler şunlardır: Skudrinye, Yançe, Adzievci, Velebrdo, Bituşe, Trebişte, Zirovnica, Vrbyani, Lazaropole, Gari, Osoy, Tresonçe, Galiçnik, Mogorçe, Viduşe. / Bakınız: Dragan Taşkovski, Bogomilskoto Dvijenye, Naşa Kniga Skopje (Üsküp) 1970, s.147-148 / Yaşar Kalafat, Makedonya Türkleri Arasında Yaşayan Halk İnanışları, İstanbul 1994 s.