Başlayın hamuru tutmaya. 3,5 su bardağı unun ortasını havuz yapıp tuzunu ekleyin ve bir kac damla limon damlatin citir citir , tel tel olmasi icin. Sonra yaklasik 1,5-2 yemek kasigi sivi yag ekleyin. Sonra da yaklasik 1,5 su bardağı (kucuk boy) kadar ılık suyu ekleyip başlayın yoğurmaya. Hamuru çok fazla hırpalamamak gerekiyor. Hamurun özdeşleşmesi yeterli. Sonra dinlendirmeden bir bıçak yardımıyla hafif silindir haline getirdiğimiz hamuru ikiye böluyoruz önce. Hamurun içinde gözenekleri görebiliyor musunuz? Görebiliyorsanız ne ala. Şahane bir hamur olmuş demektir kendisi. Sonra bu iki parçadan ceviz büyüklüğünde yaklaşık 14+14=28 beze çıkarıyoruz. ( 14 altı için 12 üstü icin de olabilir, hamurdan ne kadar cıkarsa.) 14 beze böregin üzeri icin, 14 beze de altı icin. Eğer 26, 27 bezeniz çıkarsa da sorun değil. Çok olan kısmı alta almanız yeterli. Bezeleri yuvarlayıp un serpiyoruz ve açmaya başlıyoruz. Yaklaşık orta boy bir tatlı tabagi büyüklüğüne gelmesi yeterli. Sonra açtığımız yufkayı bir tabağa ya da tepsiye alıp yag sürüyoruz uzerine diger bir yufkayi kapatıyoruz . Yalniz yag miktari onemli. Az olmayacak. Yufkaların her birini yaklaşık 1,5-2 yemek kasigi miktarinca yaglamamiz gerekiyor. 14. yufkayi da kapattigimizda artik en ustunu yaglamiyoruz ve bu gurubu dinlenmeye aliyoruz. Sirasiyla yine ayni islemleri ikinci 14′luk grubumuz icin de uyguluyoruz ve onu de dinlenmeye aliyoruz.. Yagli bir sekilde yufkalar yaklasik 1 saat dinlenmeliler. 1 saatin sonunda birinci grubu alip merdane ya da oklava yardimiyla aciyoruz ve yagladimiz tepsiye yayiyoruz. Uzerine onceden pisirip soguttugumuz ic harcini yayiyoruz. mantari cok sevenler icin mantarli borek yapin. Patatesli, kiymali, ispanakli da yapabilirsiniz. Sonra ikinci grubu da acip serdigimiz icin uzerine kapatiyoruz. tekrar uzerini yaglayip dilim dilim kesiyoruz. Onceden isittigimiz 220 derecelik firinda ustu ve alti guzelce kizarana kadar pisiriyoruz. Pisen boregimizi firindan cikartip uzerine elimizla bir kac damla soguk su serpip uzerini bir sofra bezi ile kapatip demlenmeye birakiyoruz. Tel tel, agizda dagilan boregimiz servise hazir. Yanina da guzel bir ayran pek yakisir. Malzemeler: 3,5 su bardagi un ilik su 1-2 damla limon suyu 2 yemek kasigi sıvı yag 1 su bardagi sivi yag ( yufkalari yaglamak icin) tuz Eger büyük boy bir fırın tepsisine yapacaksanız 1,5 ölcü yapmanızı tavsiye ederiz. Yani: 5 su bardagı un Ilık Su 2,5 yemek kasıgı sıvı yag 1-2 damla limon ve yufkaları yaglamak ıcın sıvı yag.
Mantarlı ic harcinin malzemeleri: 200 gr organik mantar 1 bas kuru sogan 1 domates kekik tuz ve karabiber
Yapılısı:
Sogani biraz sivi yagda kavurup mantarlari ilave ediyoruz. Mantarlar suyunu salip cekmeye basladigi esnada domatesleri ve baharatlarini ilave ediyoruz ve pisiriyoruz. Soguduktan sonra boregin icine yayiyoruz.
Puf Noktaları:
1-Hamuru ilik su ile tutuyoruz.
2-Hamuru tek tek acip yufkalarin aralarini yagladiktan sonra dinlendiriyoruz.
3-Tel tel olmasi icin bir kac damla limon suyu ilave ediyoruz.
4-Hazirladigimiz ic malzemeyi asla sicakken yaymiyoruz. Sogumasini bekliyoruz.
5- Boregi firina salmadan once en ustunu de yaglayip dilimleme islemini gerceklestiriyoruz.
6-Onceden isitilmis firinda pisiriyoruz.
7-Firindan cikardiktan sonra uzerine biraz su serpip bir bez yardimiyla kapatip demlendiriyoruz.
Deneyenlere ve okuyanlara sifa olsun. Sevgiler…Afiyetler olsun – Dobre petit
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkında her şeyden an itibari ile Haberiniz olsun .. Pomakajans Haber Portalı.